Find more creative booth display ideas on the CreativeLive blog.

dalam bahasa mudah pahamnya. Lelaki korea yang kerek lagi poyo di sebelah kananku ini kulihat sudah tidak sabar untuk blah dari sini. Jangan risau jika anda tidak pandai berbahasa Korea untuk bertanya kerana walaupun bercampur bahasa Korea & bahasa Inggeris, petugas yang berada di kaunter tersebut akan sedaya upaya membantu walaupun beliau bercakap dalam bahasa Korea, kita akan mudah fahamhehe. Selain itu, juga bisa dikarenakan budaya orang Minang yang suka merantau atau penyerapan bahasa-bahasa dari daerah lain yang berasal dari para pendatang. ottokey. 2. Jangan kerana awak kaya dan hidup mewah, awak takut saya akan merampas semuanya itu dari tangan keluarga awak. . Dalam banyak-banyak nama yang berada dalam senarai nama di tangannya, kenapa nama aku juga yang dia persoalkan? Nama aku tak pelik, kan? Biasa. Kami memilih dua pasang baju seorang. harap dapat dibalas dengan pantas. Dan entir ini sangat sesuai untuk awak-awak yang nak ke Korea untuk sambung belajar. " ermm. Sungguh indah bahasa awak. Dramamu – Kimchi Untuk Awak (2017) Banyak film sub indo yang bisa muncul di bioskop terkenal dan masuk ke dalam film box office dan menjadi film yang bisa menyedot animo masyarakat untuk menonton film ini, sehingga bisa membuat film ini menjadi film terlaris dan bisa membuat Anda selalu ingin menonton film ini secara terus menerus. Siapa yang menyelesaikan semua bil bayaran hotel tersebut ?. Pertemuan Bella (Emma Maembong) dengan lelaki sombong berdarah campuran Melayu Korea, Danial Lee (Aiman Hakim) berlaku secara tidak disengajakan di Lapangan Terbang Incheon dan telah menimbulkan Bahasa: Berkomunikasi dengan warga Seoul dalam bahasa Inggeris adalah agak sukar kerana rata2 mereka tidak tahu berkomunikasi dalam bahasa Inggeris, apatah lagi dalam bahasa Malaysia. Semua kerja rumah awak kena buat seorang. P/s: untuk awak, semoga kerja awak baik-baik saja. Apa kata awak keep goin buat benda2 yang macam tu supaya nak tengok yang dia betul betul jealous ke tak. Dok eh. ya tam yang nan = jangan buat macam tu = อย่าทำอย่างนั่ 2. 6. Dah lama sangat tak update post Belajar Bahasa Korea, jadi kali ni kita belajar / ulangkaji macam mana nak memperkenalkan diri dalam bahasa Korea secara asas ye. com. ada dua blog yang membahas tentang belajar bahasa Thailand ini, dan dua-duanya menarik dan rapih, jadi ngga berantakan, jadi gue ngambil dari mereka , btw makasih banget buat P (panggilan kaka) yang udah ngepost belajar bahasa Thailand ini, salam kecup dari Aquhh. Hal ini membuatnya memiliki beberapa persamaan dan perbedaan dengan dialek lain dalam bahasa Melayu maupun bahasa Minangkabau. Ayat yang selalu digunakan:-안녕하세요 annyeonghasaeyo – Hai / Apa khabar? 안녕히 가세요 annyeongi gasaeyo – Selamat jalan (diucapkan kepada mereka yang pergi) 안녕히 Apa dalam bahasa Korea ialah 무엇 (kegunaan rasmi) atau 뭐 (percakapan). So, apa nama korang dalam bahasa korea dan bahasa jepun? Jom klik sini:-Namaku Dalam Bahasa Korea. So blog ni la yg menjadi teman setia,tempat saya menulis corat coret saya. so that takda la nanti serabut kepala korang nak memahamnya. ” kata Daniel terus minum air mineralnya. Karena saya suka sekali dengan bahasa hindi. Jangan main hentam jugak letak 'bah' sesuka hati jak bila bercakap. Adel ketawa jahat di dalam hati. Entry ini atas permintaan ramai. Ia kerana, bahasa Inggeris dianggap sebagai bahasa universal dan untuk memudahkan penyebaran ilmu, ia harus menggunakan medium bahasa yang mudah difahami oleh semua iaitu bahasa Inggeris. Ya, ini salah aku. Lelaki ni . aku Cuma nak pinjam report semalam, pergi fotostat dan bagi dia balik. Contohnya Iban, Kelabit, Kenyah, Bidayuh, Melanau Kedengaran seorang lelaki di dalam kumpulan itu memanggil Danial Lee. Jadi s aya rasa "apa nama awak" lagi betul ! Dala bahasa Arab pun serupa. Jurujual di situ hanya tertawa melihat gelagat kami. Kisah kasih sayang antara Hilman Yong, seorang kacukan Korea-Amerika-Cina dan Intan Zulaikha, seorang gadis Melayu. "Ini cintaku apa adanya, yang ingin selalu di sampingmu. Perkataan-perkataan di bawah adalah paling banyak disebut dalam cerita-cerita Korea. Hmm. Jadi pengguna bijak, Survey dulu. Partikel pertanyaan kah kurang digunakandalam data penulisan. Namun disebabkan sambutan yang mesra, e-novel ini ditamatkan sewaktu penerbit Karya Seni mencadangkan novel ini diterbitkan sebagai buku cetak. " hmm pakcik merefer kepada komen YB kat entry ni ker? kalau yer, sy tak puas hati sbb kat entry "apa salahnya tu", CP komen 3 kali gak. Hampir setengah jam kami di dalam kedai berjenama Voir. . Ingatlah bahwa untuk menjaga cinta tetap hidup, Anda harus memberikan beberapa kejutan kecil setiap hari dan tidak ada kejutan yang lebih baik daripada mengatakan “Aku cinta kamu” kepadanya. Novel ini bermula sebagai e-novel yang diterbitkan dalam bentuk siri. Introduction Since I have a chance to learn korean language in formal way - I took Korean language course in my university - I would like to share it with other fellow friends who wants to learn the language too. Mari lihat perbendaharaan kata yang telah aku kumpul. Pelajaran 4 : belajar bahasa india 1. Petua pandai Bahasa Inggeris yang ketujuh dan yang terakhir ialah ?Hafal ayat-ayat dalam Bahasa Inggeris untuk kegunaan harian?. Bermakna kawan-kawan awak dari genetik alfintiqueos, atau dalam bahasa saintifik dia genetik yg bernasib baik huhu sorry hambar 0 replies 0 retweets 7 likes Reply Perbualan dalam bahasa thai 1. kiya karti hai : Buat apa tu? Tum kiya hua : Kenapa dengan kamu? Kuch nahi : Tak ada apa-apa. :-) [Selamat Belajar Bahasa Thai - Selamat Belajar Bahasa Thailand] Bahasa Korea S O V Saya Nasi Makan kemudian cuba belajar tatabahasa dan cara penggunaan ayat. Datang korea tak kan makan curry weyh, camtu kat malaysia punya mamak pun ada. Jadi adalah dinasihatkan supaya anda mempelajari serba sedikit bahasa Korea bagi membantu anda untuk berkomunikasi dengan masyarakat Korea terutamanya pada waktu2 Seorang pekerja sepatutnya bercakap, “Ketua Bahagian, ada panggilan telefon” (atau apa sahaja panggilan yang bersesuaian dengan orang tersebut). Topik ini akan memberi awak 1001 perspektif lain mengenai Korea. Dialek Negeri Sembilan merupakan dialek dalam bahasa Melayu dan juga bahasa Minangkabau, sebagaimana penelitian dialektrometri yang telah dilakukan. Ayo kita sama-sama Belajar Bahasa Korea dan Bahasa Korea Sehari-Hari. " Terus Alif keluar daripada rumah. harap korang maafkanlah yee. Apa Anwar buat dalam bilik hotel tersebut ?; dan 5. Source: Giphy. Ya. RTC internasional telah berkiprah di bidang pengadaan les bahasa Mandarin sejak 5 tahun yang lalu, tepatnya tahun 2007. Sampaikan sanggup belajar bahasa Melayu semata-mata nak borak dengan budak Malaysia. Ini mungkin kerana demam Kpop yang sedang hangat menular di seluruh dunia. 사랑 할수있다 ( sarang hal suitda ) : bisa mencintai 8. Tapi bila nak amik gambar tu kena berhati-hati sikit. Pantek Apa sih arti “Pantek”?. apa yang dia nak marah sangat entah. Tapi kalau boleh saya nak tanya pengalaman akak semasa pergi ke interview JPA (yang dah dishortlisted). Kalau simpan, lebih memudaratkan. Maafkan bila ku tak sempurna sesempurna cintaku padamu". Banyak sangat. Tak apa lah, sekurang-kurangya boleh bercakap sikit-sikit dan boleh faham apa yang orang cina bualkan (yang simple-simple jela tapi. Nanti share kat sini tau. Sebagai kesinambungan daripada topik yang lepas, saya ingin berkongsi cara untuk menyambung dua ayat dengan menggunakan kata penyambung 'dan'. Dilihat doktor dan lelaki itu sedang bercakap-cakap dalam bahasa Korea. caution: semua bahasa dalam semua entri aku sama ada bahasa inggeris, bahasa melayu or bahasa jepun semuanya tahap pasar je. Itu favourite saya taw. - biler awak nak swwwiitt swwwiiit tue , plese bertempat sikit , farra tau ada yang sesaje jerk nak naughtyx2 =3 pantang nampak yang pppppeeeeeppppssssyyyy seeeexyy kuns :@ oppss , 哈哈哈 buat pengetahuan awak , setengah sweetyy yg awak usha tue dye akan macam niewh --> Salam alayk Hai semua. Produk mereka sebenarnya mempunyai kualiti yang tinggi dan itu merupakan sebab yang pasti mengapa remaja kita pada masa kini sangat meminati mereka. dan kedai biasa. Maksudnya begini, apa yang membuat bertutur dan menulis dalam Bahasa Inggeris sukar ialah anda tidak tahu bagaimana cara untuk menggambarkan sesuatu dalam Bahasa Inggeris. Lepas tu fly ke Seoul san sambung kursus bahasa Korea tahap 3 di Seoul National Universiti selama setahun. Man = siapa. Arti kata dan terjemahan makna kata buat dalam kamus lengkap online Batak-Indonesia dari bahasa Batak ke dalam bahasa Indonesia Sebab mengapa calon ditemu duga dalam bahasa Inggeris kerana subjek elektif program ini ini dalam bahasa Inggeris. Saya pergi kerja dulu ye. ” Wallahu a’lam. ” Syahirah senyum. dah rasanya tak ada sikitpun effect pada dia pun. Dialek diaorang ni kekadang bunyi cam bahasa baku. Barulah awak tahu siapa kita. Blogger Malaysia, Aero, ada post satu artikel menarik di mana dia telah tunjuk kat mana adanya kereta Proton di serata dunia. Semoga kata-kata romantis ini bisa menjadi bumbu penyedap hubunganmu dengan Ayang Beb. Then untuk temu duga bahasa Inggeris tu, panel suruh ceritakan pengalaman pahit sepanjang saya bekerja kat sana. Lagipun kadang-kala rasa macam tak tulis lagi atau ingat dah tulis tapi cari tak jumpa pula. Penggunaan "bah" dalam setiap pertuturan masyarakat Sabah inilah yang membezakan Bahasa Melayu Sabah dengan Bahasa Melayu piawai. Semua lelaki dalam dunia ni sama je. ” Semuanya Hanna hamburkan kepada sang suami yang ‘tercinta’ sangat tu. bye. Kalau ditanya,pasti itu artinya memang lazim dipakai untuk meneriakkan kemarahan atau kekecewaan. mmg provoke kuat. Ada yang bertanya bila Danial Lee sampai, ada juga yang menyuruhnya memperkenalkan aku kepada mereka. Bukan itu sahaja, contoh lain yang melibatkan bahasa Inggeris sebagai bahasa ilmu adalah, website-website yang ada di internet adalah didalam bahasa Inggeris. Dalam pada itu, Fikry juga memberitahu dia kini sedang mempelajari bahasa Jepun sebagai bahasa ketiga yang diwajibkan bagi penuntut di UiTM. Aku tidak keberatan untuk buat apa sahaja di dalam dunia ini asalkan tidak salah di sisi Islam dan tidak ada kaitan dengan lelaki itu. Jadi hari ini, Abang Nara ingin membuka pendaftaran untuk kelas belajar bahasa Korea. Aiman turut senyum. Dalam kotak tu ada khazanah naga emas,bukan? " Kan dah cakap! “Hello my husband a. Secara sederhana bahasa jawa ngoko digunakan oleh seseorang pada seseorang lain yang seusia atau sudah dikenal dekat. Sebenarnya, kalau korang dah lama berada dalam kalangan masyarakat sabah ni, bercakap dengan diaorang dengan sendirinya perkataan 'bah' tu akan terkeluar dan memang kena pada tempatnya la. “Awak pergi tanya dia (Anwar)…tengok apa dia akan jawab,” kata Eskay dalam pertemuan bersama beberapa orang rakan blogger di Shah Alam, malam semalam. integriti 5. Dalam banyak-banyak hal yang berlaku depan mata dia. cakap banyak-banyak . Mencoba menulis dalam bahasa Inggris. Contextual translation of "saya suka awak dalam bahasa korea" from Malay into French. Hari ni nak share cara mudah untuk belajar bahasa korea. “Annyonghaseayo. Nah, gimana lengkap kan Bahasa Korea Sehari-hari nya. kalau korang rasa blog aku bagi manfaat kat korang,ucap2 lah terima kasih ke ape ke kat ruangan komen. Selain suka main game bola, layan drama korea, medang dan futsal tiap minggu, abang2 aku jugak suka mencarut. Salam semua, Kembali kita ke pelajaran bahasa jepun minggu ini. Means buat apa kita dipertanggungjawabkan. a HunHan, sukahati sayalah nak cakap apa pun. Delete 55Penggunaan PartikelPartikel yang paling kerap digunakan dalam bahasa Melayu dan yang ditemui dalambegitu banyak ujaran tidak kira dalam bahasa apa ayat itu di ungkapkan ialah partikelpenegas lah, dan partikel kenyataan kan. Bahasa Korea diutamakan, faham!” By the way, apa yang awak takutkan Jujurnya ada beberapa perkara dalam novel ni yang bercanggah dengan pendapat saya. Sememangnya dia Korea dia dikenali dengan nama Jae Hwan. Well, abang2 aku bukannya jenis pak imam lebai. ) suriyantiizz_Dari Kerana Mata Ucapan Ringkas Bahasa Korea: Bercuti gwaenchana: tidak apa-apa Nak buat surat rasmi bukan sebarangan. “Saya terima awak bekerja di sini sebagai setiausaha saya. Sebelum ini saya pernah buat post tentang Bahasa Sarawak. Nak lagi pelik, Aero dapat tau yang Proton takde buat apa-apa perjanjian pun pasal jual kereta kat Korea Utara. apa-apa pown kita harus tabah hadapi semuanya. Arghhh! Bosannya aku. Plus tutor aku tu sangat comel and suka layan kerenah kitaorang yang susah sangat nak membiasakan diri dengan bahasa baru nih. Terus terang, apa yang awak buat di sekolah sebenarnya?” Cikgu Rina yang terkenal dengan jujur dan lemah lembut tersenyum, “Tuan betul-betul ingin tahu apa yang saya buat?” (Dia menarik nafas dalam-dalam lalu menyambung…) “Begini, saya membuat kanak-kanak bekerja lebih rajin daripada apa yang mereka percaya. Hwanghap adalah majlis di Korea untuk menyambut ulang tahun kelahiran seseorang itu apabila dia mencecah umur 60 tahun. huhu. Selain tu ada sesetengah review mereka-mereka yang pergi cakap, kat sana leh la tengok budaya orang Korea, leh la jenguk ahjumma dengan ahjussi buat apa kann. Walaupun sebetulnya bahasa Jawa memiliki 3 tingkatan penggunaan,. Kain sulam jubah 2. duduk selama 6 jam diwaktu siang dalam kapal terbang, tak banyak aktiviti yang boleh dillakukan selain dari borak, camwhore, makan, tidur & termenung. Selepas ni aku akan share lebih lagi pasal korea kat korang semua. Meski demikian, RTC internasional tidak hanya unggul dari segi pengalaman, tetapi juga dari segi sumber daya. Omma dah banyak tolong aku. Saya tahu awak benci saya. Semester ini saya amik kelas Mandarin, saje nak belajar bahasa Mandarin. Rasanya tajuk ni sesuai untuk sesiapa yang baru dapat result SPM, dan tercari-cari haluan nak ke mana dan apa harus dibuat. apa-apa pun awak tetap comel. 2 - 2. Even though kdg2 tu lidah aku agak tergeliat nak sebut some terms yang xde dalam alphabet Melayu, it’s still so wonderful. 000 kunjungan dari 40 kota berbeda. Saya tak pernah menghiburkan awak. "Bah" merupakan satu perkataan yang paling istimewa buat masyarakat Sabah. kau nak berjalan jauh, kau kena taw serba sikit apa yg ada kat sana. Namaku Dalam Bahasa Jepun. Nak main game pada henpon dan gajet, sayang bateri pulak, huhu. Orang Korea mula menggunakan Kata Ganti Nama apabila ianya diperlukan untuk menterjemahkan bahasa barat ke dalam bahasa mereka. Tanggungjawabnya begitu besar bagi memastikan penumpang dan anak kapalnya berada dalam keadaan selamat dan baik. Dalam masa yang sama dia mula bermonolog dengan Huru-hara hidup pelajar di salah sebuah universiti di Seoul, Korea Selatan itu terjadi semenjak di Lapangan Terbang Antarabangsa Incheon lagi. “Aha. Okay kalini punya entry saya nak kupas antara benda dan item yang saya kire sepatutnya kalian letak dalam list barang yang perlu dibawa sebelum bercuti ke Korea. Examples translated by humans: coreano, 한국어의 형제, mi piace, ti amo anche io. Dengan menulis, secara tidak langsung otak kalian akan merekam kata demi kata yang tertulis tersebut. Sangat ramah orangnya. 1. k. Apa2 pun, bahasa inggeris tu mudah je sebenarnya. Dari bahasa badannya aku faham dia seolah-olah kurang gemar dengan cara aku melayan dia. “Awak cakap kalau ada lelaki Korea suka dekat awak, awak akan terima kan?” Lee Jong Hyun cuba panggil dalam bahasa Malaysia. Who = Siapa. Pada hari ini saya ingin berkongsi pelajaran di dalam bahasa jepun pula. Aku semakin buntu dan tak tahu apa nak buat. Perbandingan dengan bahasa dan dialek lain. Point utama tak tersentuh pun lagi. Kalau mahu tulis nama ‘Ayu Syamimi’ dalam bahasa Korea bagaimana ya?Tolong ya. Macam biasa, mukadimah selalu lari jauh dari apa yang cuba untuk disampaikan. Cha mintak aku buat macam-macam. Gangneung, Korea. Think it as our last farewell. Siti dah buat yg terbaik untuk fanfic ni, jadi kalau ada salah ke, tertypo ke. Lihat apa respon orang ramai terutama sekali ‘hantu’ K-Pop. 사랑 하시다 ( sarang hasida ) adalah bentuk kehormatan ( kromo inggil dlm bahasa jawa ). Alhamdulillah, saya cuba cara ini, dan memang sangat membantu semasa di Korea, di mana masa tu memang tak ada langsung bahasa Inggeris, jadi memang terpaksa baca bahasa Hanguk sepenuhnya! Dalam Artikel Ini: Cara Langsung Mengucapkan Aku Mencintaimu Ungkapan-Ungkapan Lain yang Menyatakan Cinta Ungkapan-Ungkapan yang Berhubungan Referensi Cara paling sederhana untuk mengucapkan "Aku mencintaimu" dalam Bahasa Korea adalah "Saranghae," namun ada beberapa kalimat lain yang bisa juga Anda gunakan untuk menunjukan perasaan Anda. Bila tanya depa,walau depa tak faham bahasa Inggeris tapi diorg akan cuba membantu sedaya upaya sampai heret tangan ko suh dok betul-betul depan bas. Jeju Island ~ Land of Love Trip 4h3m ke Korea Selatan kali kedua ini membawa saya ke daerah Selatan Korea Selatan iaitu Pulau Jeju. Orang Korea pun jeles dengan orang Malaysia engko tau? So yg ada kemampuan boleh la buat pembedahan plastik tu, bedah sana sini tapi yang xde duit? Apa boleh buat? Biorr jela macam tu hahaha. ”Tengoklah macam mana? Kalau awak jumpa saya nanti, itu bermakna saya sudah ditangkap oleh kakak saya. Selalunya kita ni gelabah mak enon rasa Korea ni gila mahal apa semua tapi bagi saya lah kan melainkan korang kaki shopping extreme ( kalo gini kat Uganda pun boleh abis duit ) Korea ni affordable ye. Yang ni kena belajar lagi tentang bagaimana dan situasi apa patut sesuatu perkataan tu digunakan. Biasa je. Sebaiknya Anda harus tau daftar kata-kata kotor, bukan Cuma dalam bahasa Minang tapi juga dalam bahasa lainnya. Terutamanya untuk hantar ke bahagian kerajaan. Bahasa Indonesia ternyata merupakan bahasa ke-3 terbanyak yang digunakan di posting Wordpress setelah Bahasa Inggris dan Bahasa Spanyol. juga sering digunakan sebagai permintaan maaf dalam mengusulkan sesuatu, atau kalau tidak dapat memenuhi sesuatu. Terima kasih kerana sudi meluangkan sedikit masa kat blog saya. "Inilah aku apa adanya. Well, it was a solo trip though so I was struggling to take a good pictures :>3 Plus I’m not a very good photographer either Haha Hampir setengah jam kami di dalam kedai berjenama Voir. Contoh: 무슨 고양이 있어? Kucing apa yang ada? 너 무슨 뜻이야? Apa maksud kau? 선생님의 차가 무슨 The title means - 'Learn Korean language in Malay'. Saya tak pernah menggembirakan awak. Setelah beberapa kali menangis dan ketawa kerana menonton cerita Korea, aku membuat kesimpulan bahawa belajar bahasa Korea tidaklah susah sangat. Kya tum hindi bhol sakte ho? Apa kamu bisa bicara bahasa hindi? 2. "Eleh,macamlah saya tak kenal kamu berdua ni. korea minggu lepas, minggu ini saya ingin terangkan perkara yang sama di dalam bahasa jepun pula iaitu tentang cara menyatakan 'saya okey' atau 'saya tak apa-apa'. bla. Kata Kata Semangat Dalam Bahasa English Terbaru 2014 Dhono-wareh Kata Kata Semangat Dalam Bahasa English Berseta juga artinya yang bikin kita ada dibaah ini kata bijak ini juga bisa di pake buat status facebook atau twitter dan BBM nahhh saya ucapkan terima kasih semoga bermanfaat untuk ata galaunya dan cepat sembuh dari kegalauan. Mana tahu, bila kerja nanti ada kawan berbangsa cina boleh la cakap sikit-sikit bahasa cina…Dalam kelas ni, kami hanya belajar percakapan/ perbualan, tak belajar tulisan cina pun. Kat sini aku sediakan ayat ayat cinta cintun, jiwang karat, romantik, sedih, kecewa, merana, apa semua dalam Bahasa Melayu Sarawak. Terhitung sudah ada lebih dari 100. Kami decide masak sendiri buat style korea beli barang fresh kat sini. Kita tanya "Ma ismuka ?" iaitu apa nama awak ? Ma = apa. Nak jerit ke, nak apa ke kenapa awak tu sibuk sangat? Saya buat hal saya, awak buat hal awak faham! Awak pun bukannya sudi sangat pun kan nak kahwin dengan saya. Nak tulis kat dalam lappy? Nak tulis boleh tapi nanti buat beratkan lappy je. Contoh: 이게 뭐예요? Apa ini? 무엇을 먹어요? Apa yang [kita] makan? Untuk "apa" sebagai kata penentu, iaitu "benda apa", gunakan 무슨. ~ Apa Nama Korang Dalam Bahasa Korea Dan Jepun papar berkaitan - pada 1/9/2015 - jumlah : 4887 hits Masa aku blogwalking tadi aku terbaca la entry yang bertajuk Tukar Nama Kepada Bahasa Korea Dan Jepun oleh Khairina Huhu tetiba aku rasa menarik pulak then aku try la tukar nama aku Hasilnya KoreaGyeongbokgung Garden Korea Shin Bin NeulPeli 1. Apapun,kedatangan uoll semua sgt dialu2kan, n jgn lupa tinggalkan komen kat blog saya nnt eah. ini diskriminasi nama nya, huhu. Serentak dengan itu juga, bukan main meriah mulut mereka berbicara dalam bahasa Korea. Mari kita temui Korea! Dari bintang K-pop seperti BTS, PEMENANG, menikmati perjalanan, makanan, budaya dan lain-lain di Korea! Berkongsi maklumat di Korea BTS menjadi bintang ketika saya tinggal di Indonesia. Sinopsis. Kenapa awak nak takut amik muet syg? Huhu. Semoga tulisan singkat ini bisa bermanfaat. Buat banyak kali,tak pernah menjadi. Insiden dia terlangar seorang lelaki kacukan Melayu Korea yang bernama Danial Lee Jae Hwan adalah permulaan kacau-bilau dalam hidupnya. Apa tindakan kalau bos atasan buat kesalahan? 4. Tak pakai dah jadual yang kita buat tu. phom jah pai haa khun prung ni = saya akan pergi bertemu awak esok = ผมจะไปหาคุณพรุ่งนี่ Dan sekarang aku dah tersangat mahir dengan industri mereka. Pulau ini asalnya adalah sebuah pulau gunung Berapi yang membentuk sebuah gunung yang diberi nama Gunung Halla (Halla Mountain/Hallasan), Hallasan dalam bahasa korea bermaksud Gunung Halla, gunung ini setinggi 1950 meter… “Freshie-freshie. Aap kaha se aie ho? : Dari mana awak datang? Mein Perak se aie ho : Saya datang dari Perak. Aku dan Min Hyuk berebut untuk membayar pakaian tersebut. Saya tak pernah menyenangkan hati awak. Hampir ga ada yang ber” aku-kamu ” (kecuali pendatang dari luar Sumatra), apalagi ber” lo-gue ”, dinilai cenderung kasar, bisa-bisa alis orang sini naek sebelah ente pake “ lo-gue-lo-gue ”. Perjalanan ke Seoul, Korea mengambil masa lebih kurang 6 jam. kot2 nak sangkut ngan minah thai ke. apa tindakan kalau kakitangan bawahan buat kesalahan. ” Terangnya dengan tegas. ucapan yang biasa digunakan bahasa arab : بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ "Apa nama awak" atau "Siapa nama awak?" Dalam Bahasa Inggerisnya - What is your name ? What = Apa. just mahu awak mengenali saya dengan lebih dekat lagi sayangku. “Saya bukan buat apa pun kat rumah. Examples translated by humans: saya, coréen, je t'aime, avatars en français. Dalam takut-takut, aku beranikan juga mencuri pandang ke arah En Ganesh yang mencerun memandang anak mata aku. Pendeknya kalau kita ingin tahu nama seseorang, makhluk atau sesuatu benda, kita gunakan Contextual translation of "saya suka awak dalam bahasa korea" from Malay into Italian. Buruk bebenor bunyi aku bersin. b. isu semasa (pilih sendiri isu yg kita tahu) 3. Sebenarnya bahasa Sarawak sangat banyak. Bajet aku ni duta Korea. Awak?” aku tahu dia datang sorang tapi saja nak berbasi-basi. Reply Delete 4. Pelajaran Bahasa Arab: Bagaimana anda katakan? Ke manakah awak nak pergi?, Berapa banyakkah beg yang awak ada?, Saya nak pergi bercuti, Terminal manakah yang awak perlukan?, Saya dalam perjalanan atas urusan perniagaan, Saya ingin tempat duduk lorong, Saya ingin tempat duduk tingkap, Mengapakah pesawat ditangguhkan?, Pakai tali pinggang anda, Bolehkah saya dapatkan selimut?, Saya sedang Salmah tahu anak perempuannya bagai rela dalam terpaksa menerima pertunangan yang dirancangkan bersama suaminya kini. This is out of context from my so called novel writing, maybe this is just a personal experience that I want to share about my last trip to Korea. Saya doakan yang terbaik buat awak, apapun, kalau ada yang boleh saya bantu, awak bagitaulah ye, saya nak sangat bantu, Moga cara saya sesuai dengan awak, dan saya harap sangat2 awak tak putus semangat All the best untuk exam, tak apa, awak masih ada masa lagi sebelum SPM, saya yakin awak boleh!:-) Delete Terbaru, Trending di Twitter apabila satu klip video menunjukkan pelakon Nazim Othman dan Eyka Farhana berborak menggunakan bahasa Korea dalam sebuah babak lakonan. Apakah anda termasuk dalam kategori di bawah ini !!!! 1"Dikejar-kejar hutang 2"Selaluh kalah dalam bermain togel 3"Barang berharga anda udah habis terjual Buat judi togel Bagi yang ingin "Belajar Bahasa Thai", di sini saya akan post kan beberapa perkataan dan ayat basic dalam mempelajari bahasa thai ini. Nanti mesti Prof. Tak pandai takpe dik, yg penting kita bersungguh nak belajar. "awak juga orang yang pertama buat tiga komen setakat ini dalam satu entri saya. anyeong. Saya jumpa awak sebab saya nak tahu, apa istimewanya awak di mata Ikhwan dan apa kurangnya saya di mata dia," ujar Nani sambil tersenyum namun Anna nampak yang kolam mata Nani sudah bertakung dengan air mata. Sama seperti membaca, menulis pun merupakan salah satu cara cepat belajar bahasa inggris. Kata kata yang lucu juga memiliki nilai plus atau nilai tambah bagi yang membaca dan mengerti yaitu selera humor atau nilai yang membuat orang tertawa, atau setidaknya tersenyum geli membaca apa yang ada di hadapannya. Mungkin dia merasakan aku tak melayan dia. tapi saya x bermaksud nak buat awak rimas dengan saya . Selepas comfirm berjaya dapat biasiswa, akan ada kelas persediaan bahasa Korea tahap 1 dan 2 selama sembilan bulan di INTEC Shah Alam. Dengan hanya RM199 sebulan, anda akan mendapat:-1. “saya baru download tadi. Lanjutan daripada pelajaran b. Kalo jubah siap rega dia pada aku biasa je Rm80 camtu. Namun Dalam video Belajar Bahasa Jawa yang dipandu oleh Mba Niken Larasati ini ada sekitar 111 Kosakata Bahasa Jawa Ngoko dan Bahasa Jawa Krama Inggil/Krama. So lets make some different. Bila saya mula membebel sana-sini . Sebab amat kurang jumlah nak belajar bahasa urdu berbanding korea and english. assalamualaikum. Dia sudah tidak larat untuk meneruskan ulang kaji. Di Adaptasi dari novel Awak Suka Saya Tak karya Melur Jelita. Sebabnya, ada seorang yang entah jatuh dari mana, tiba-tiba mempertikaikan nama aku yang cun ini. Perjalanan mengambil masa selama 4jam setengah dan jangan dok buat pasal terlambat. Saya tak akan letakkan awak di mana-mana bahagian lain dalam syarikat saya dengan darjah kecuaian awak tu kalau itu yang buat awak tertanya mengapa saya mengubah posisi awak dalam surat tawaran. Sungguh dia tak pernah buat benda luar alam untuk melayan lagu dari seberang. Malah sikap mereka,budaya mereka bahasa tu aku tahulah jugak sikit-sikit. Terima kasih. Matanya diliarkan dan tercari-cari krew kabin yang masih tidak berganjak dari tempat duduk mereka. 30 ok. :) Awak x sepatutnya bwk duit byk n dape x sepatutnya berikan duit kpd awak sbb awak sendiri x knl mereka bla. Baru 15 minit berada di atas awan tetapi sudah berkali-kali aku melihat jam di tangan. Menurut Emma, atau nama sebenarnya Fatimah Rohani Ismail, 25, agak sukar untuk menyebut ayat-ayat yang diajar memandangkan dia tidak biasa dengan bahasa berkenaan. Mencari ayat-ayat cinta buat kekasih? Ayat Romantik dan Ayat Cinta Buat Kekasih banyak terdapat di sini. Umur 24 tahun. ^^ Lebih halusnya pake “ saye ” atau biasanya orang sini menggunakan “ NAMA SENDIRI ” kalo bicara dengan yang lebih tua, bahkan dengan yang seumuran. penggunaan ‘afwan’ kalau dalam keseharian sama dengan ‘you welcome’ dlm bhs Inggris. Kalau di dalam perbualan frasanya berakhir dengan 해 iaitu kata kerja buat. Kedua, saya ni memang peminat Kpop dan Kdrama and boleh bertutur sedikit bahasa Korea. Balas Padam untuk belajar bercakap bahasa Malay-Thai = rau dai rian fud fasa Malay-Thai selamat jumpa lagi = laa kon cher kan mai awak sedang buat apa? = than kamlang tham aarai? Setelah talian dimatikan, aku memasukkan kembali telefon ke dalam poket kot. Haan. kami datang sebab nak tengok tempat orang, nak merasa makanan dorang (even banyak gila benda tak boleh makan), nak belajar budaya dorang (walaupun bunyi cam Mengungkapkannya dalam 50 bahasa yang berbeda akan membuatnya merasa bahwa Anda benar-benar mencintainya. Aku nak buat entry ni sebab kawankawan aku asyik tanya aku macam mana nak cakap melayu Sarawak ni. 5. memang aku sangat respek orang Korea ni, baik dan berdisplin. Happy reading!! Bahasa Malaysia dijadikan sebagai bahasa resmi tunggal di Semenanjung Malaysia pada tahun 1968 serta Sabah dan Sarawak pada tahun 1974. ” “Awak tak balik Malaysia ke?” tanya Halina hairan lagi. Mein atcha hu : Saya baik (lelaki). Jimat. okay camneh laaa. esok awak akan ke Korea. Eh, buang jauh-jauh lah lagi bagus. Indonesia sendiri adalah negara dengan pertumbuhan pengguna Wordpress terpesat ke-2. Kalau teman-teman tau bahasa korea yang lainnya, jangan lupa berbagi dengan kita-kita ya. Entah Ainul faham atau tidak. Tu hak diorang nak terima kita ke tak. Mencongak waktu dalam rasa rimas yang kian menggunung. Apa kes sejuk sangat Korea ni? “Awak kena masak setiap hari. Masa saya dulu, temu duga bahasa Melayu saya cerita pengalaman saya bekerja di KLIA. Selamat hari Khamis. Kali ini saya just ajar yang basic dulu yer. mana la tahu kot2 korang nak melepak kat kedai tomyam masakan thai, leh la sembang ngan minah2 thai. Janji bg manfaat kt pelajar dia. Jauh bebenor tempat aku berada sekarang. Kata Fikry, dia juga tertarik untuk belajar bahasa Korea yang kini sedang popular dikalangan rakyat Malaysia. APA ITU BLOCKBUZZ BlockBuzz adalah syarikat pengiklanan Internet yang akan membantu MANA-MANA SYARIKAT mendapat lebih pendedahan dalam talian. Kata-kata cinta bahasa Arab ini juga telah dilengkapi dengan cara bacanya dalam aksara latin dan terjemahnya dalam bahasa Indonesia. Sangat biasa. awak kena mulakan hidup baru* Hi friends. Kalau dalam GTO tu kan, si Onizuka tu kalau dia nak buat pape dia tak fikir apa dah. kata kata lucu juga memiliki nilai positif karena bisa menghibur orang yang sedang dalam suasana hati yang kurang baik. 哈哈哈 :p direct to the point -. Dialek Arekan atau dikenal juga sebagai bahasa Arekan (menurut wikipedia) atau bahasa Suroboyoan adalah sebuah dialek bahasa Jawa yang diucapkan di Surabaya dan sekitarnya (Gresik, Sidoarjo, hingga Malang). Kebanyakkan kos di universiti memerlukan kita utk bercakap dan menulis dalam bahasa inggeris. Tum hindi kyon seekh rahe ho? Kenapa kamu belajar bahasa hindi? 2. Ia mungkin mengambil masa dan sentiasa fokus kerana bahasa Korea ni agak banyak cabangnya. jadi buat relax je. Mengenai bahasa, bahasa pengantar yang digunakan oleh masyarakat kerinci adalah bahasa kerinci dimana dijelaskan dalam sejarahnya Bahasa Kerinci termasuk salah satu anak cabang dari bahasa Austronesia yang dekat dengan bahasa minangkabau, hal ini dimungkinkan, karna sebelum bergabung menjadi bagian dari Propinsi Jambi tahun 1955, Kerinci pernah Yang tak ada rupa tak ada badan yang cantik kebanyakannya akan disisihkan masyarakat or susah nak dapat kerja. Dalam kapal, kebanyakan penumpang adalah Melayu. 니 (ni): awak (punya) #berasal dari 너의 (noei) iaitu "awak punya" 마음(maem) : hati atau heart dalam bahasa inggeris 대로(daero) : seperti / ikut macam Setakat yang saya perasan frasa ini banyak digunakan di dalam lirik2 lagu mahupun perbualan seharian. Dia mula bercakap dalam bahasa korea. Saya menulis blog ini sekadar untuk mengisi masa lapang jer. redholah Jangan nak sibuklah! Tepi! " balas lelaki itu kasar. Ternyata memang ramai yang berminat. Tangkap? Halina memandang Daniel dengan pandangan yang pelik. Tapi dia sudah puas berbincang dengan suami nya tentang apa yang mereka rancangkan untuk anak perempuannya itu. “Sorang saja?” Sapa dia dalam bahasa Korea. Aku hanya mampu mengeluh. Sblm mengakhiri soal siasat aku cuba berkomunikasi dgn translater supaya maafkan aku sbb ni first time dtg ke nagara korea ni. Tentulah awak menyampah dengan saya. Saya juga belajar basic math and science time tu. Ada juga yang bilang “Pantek” adalah alat kelamin perempuan yang dipakai untuk berkata kotor. Demikian bahasa Arab ucapan terima kasih dan jawabannya, serta beberapa materi tambahan yang memiliki kaitan dengannya, seperti contoh penggunaan dalam kalimat, ayat-ayat yang berisi kata-kata ‘syukur’, dan kata-kata mutiara tentang syukur. ” – Hanan “Beres!” – Nawal Apa yang berada dalam gambaran minda Hanan dan Nawal sama sekal… Nak buat apa nie? Ottokey. Bhol sakta hun lakin kewal thoda thoda. Meskipun status bahasa Inggris sebagai bahasa resmi di Malaysia dibantah dan keterlibatannya dalam urusan administrasi dikurangi, Bahasa Inggris tetap menjadi bahasa kedua yang penting di Malaysia. Ayat-ayat jiwang buat girlfriend atau boyfriend seperti di bawah: Aku tak pernah menyesal mencintaimu, yang kusesali mengapa tidak sejak dulu aku mencintaimu. Cempaka sendiri tidak pernah mengenali dengan bakal tunang nya. :* dan yuk kita simak pembahasan yang ke dua. Kyonki main hindi bohot pasand hai. Jangan harapkan gaji semata-mata dan penghargaan dari pelajar. Lepas buat pesanan mulalah proses suai kenal. Dalam bahasa korea dikenal ada bahasa pergaulan ( 반 말 ) dan bahasa halus/hormat ( 존대 말 ). Buat pengetahuan awak, saya ini bukanlah seperti apa yang awak bayangkan. Saya juga punya Film Serial Drama Korea Terbaru 2011. saya tak pasti sebab apa saya nak belajar" "Saya nak p jepun!!" Sekarang! kita belajar bahasa jepun ehhh, atau dalam bahasa engris learning Japanese language Pertanyaan - Bahasa Korea Hangul Pertanyaan - Bahasa Korea Hangul Tum kaise ho? : Awak apa khabar? Mein atchi hu : Saya baik (perempuan). Menurut pengertian keempat, “apa yang telah saya berikan merupakan limpahan pemberian yang tidak berhak disyukuri. Ok. 사랑 하지 못 하다 ( sarang haji mot hada ): tidak mampu mencintai 7. :D. Ini adalah untuk menghargai usia yang ada sebab pada zaman dahulu, tak ramai yang boleh mencecah umur 60 tahun (akibat kekurangan pakar dalam bidang perubatan). even lembut, dia masih lagi seorang lelaki, awak kena ingat tu. Mengenai bahasa, bahasa pengantar yang digunakan oleh masyarakat kerinci adalah bahasa kerinci dimana dijelaskan dalam sejarahnya Bahasa Kerinci termasuk salah satu anak cabang dari bahasa Austronesia yang dekat dengan bahasa minangkabau, hal ini dimungkinkan, karna sebelum bergabung menjadi bagian dari Propinsi Jambi tahun 1955, Kerinci pernah "Tapi sayang, awak tidak menggunakan kecantikan awak itu untuk melambangkan hati awak. Lagipun, bahasa Mandarin ni tersangatlah ohsem! Rugi sape tak belajar. Please pakar bahasa. Dia mengangguk sambil tersenyum. Satu perkataan sahaja, berbagai gaya pengucapan boleh jadi. Hal itu tentu sangat efektif untuk menambah pengetahuan kosa kata dalam Yonghwa yang tekejut, terus tergagap sebab dia x reti cakap English dan dia bercakap dalam bahasa korea “saya xpandang awak la” dan perempuan it uterus berkata “habis 2 awak pandang siapa??pandang tingkap?? Yonghwa lagi terkejut kerana perempuan itu pandai cakap bahasa Korea. Saya buat baran awak naik je. Kalau taknak masuk form 6, amik lah paper repeat spm utk bahasa inggeris utk baiki result awak. "Memang saya sukakan Ikhwan tapi saya hanya bertepuk sebelah tangan. Niat saya ikhlas untuk memperisterikan Nurul Ain Bt Hamdi. Itu pun makan middle east atau indian food. Adel sempat memberikan senyuman sinis. Seperti yang anda ketahui, di dalam Bahasa Korea, terdapat beberapa "partikel" yang digunakan untuk menandakan peranan atau tugas sesetengah kata nama, dan setakat ini, kita telah belajar mengenai partikel penanda subjek (이 [i] dan 가 [ga]) serta partikel penanda topik (은 [eun] dan 는 [neun]). jangan lupa masak sedap-sedap taw. Seronok juga buli Ainul tu. Aku pun baru lagi blog ni. Hilman telah jatuh cinta dengan Intan sejak pertama kali ketemu lapan tahun yang lalu di sebuah restoran. "Saya search bahasa jepun sebab saya nak belajar bahasa jepun, saya nak pergi ke jepun untuk jumpa gundam dan ultraman kat sana" "Saya nak belajar bahasa jepun, sebab. hehe. Aku seorang perempuan yang dilahirkan dalam keluarga yang ramai kaum adam. Kalau ada orang dalam view finder anda, please mintak kebenaran untuk amik gambar. Kata tambah "bah" mempunyai fungsi tertentu. - biler awak nak swwwiitt swwwiiit tue , plese bertempat sikit , farra tau ada yang sesaje jerk nak naughtyx2 =3 pantang nampak yang pppppeeeeeppppssssyyyy seeeexyy kuns :@ oppss , 哈哈哈 buat pengetahuan awak , setengah sweetyy yg awak usha tue dye akan macam niewh --> 哈哈哈 :p direct to the point -. Cuba tengok kat luar tu, dalam folder ada berapa puluh dokumen word yang aku dah tulis. kalo tak paham bahasa jugak, memang ko kena maki kat situ. Yang fixed price memang takleh tawarlah kan. Kami menggunakan bahasa Korea agar tiada siapa memahami apa yang kami katakan. Melihat-lihat milions perkataan dan frasa dalam semua bahasa. Korea Utara pula mana boleh beli kereta” – Bradly Martin, dipetik oleh Bloomberg. Aku dah mcm hmmmmmmm… Dia x paham gamaknya apa yang aku ckp td. Atau mungkin pakwe dia dulu muka macam aku jadi dia sangka aku ni pakwe dia dulu. Namun secara keseluruhannya, walaupun buku ni dalam kategori bahan bacaan ringan, tapi banyak benda baru yang saya belajar dan penulis berjaya menyampaikan nasihat kepada pembaca dalam gaya bahasa yang santai. perkenalkan diri, keluarga, pendidikan, pengalaman kerja (masuk xsempat duduk dah tanya soalan. So jum kita sama-sama belajar bahasa urdu. Kami duduk semeja. 5 meter dalam Rm38 - 45 sepasang. Sebelum itu dia sempat luahkan kepada Ainul 'saya sayang awak' dalam bahasa korea. Ahaha random sangat ucapannya kan. Disebabkan ada permintaan dari rakan saya sorang ni yang teringin sangat nak belajar Bahasa Sarawak maka saya gigih la jugak untuk buat post ni. Bisa tetapi hanya sedikit-sedikit. Nama dia Lee Jong Hyun. Bagaimana mahu chatting di facebook dengan bahasa Korea? Jika dijawab,tolong hantarkan ke facebook saya ya,ini namanya:Syasya Suzly. Kalau korang datang Sarawak ke Sabah ke memang pening kalau dengar bahasa diorang. Dewasa ini, Bahasa Minang sudah mengalami banyak adaptasi, terutama dengan penggunaan Bahasa Indonesia yang menjadi bahasa persatuan NKRI. ” dia balas tunduk hormat aku. Tapi jeng jeng jeng. Banyak ! Aku orang Sarawak pun ada bahasa yang aku tak faham jugak. Persoalannya, Kenapa s #Buat sesuatu jangan harapkan imbalan dunia. Aku kat korea ke? ***** “HANCOMMMM!!” Cuaca yang sejuk buat aku bersin. Seperti bahasa korea, di dalam bahasa jepun kita juga boleh memulakan ayat dengan perkataan 'dan'. Bahasa Inggeris tetap penting ok. Yang ingin membuatmu bahagia. Bezakan dialek bidayuh serian, padawan atau bautentunya amat berbeda. ” Prof Cha merupakan pensyarah Bahasa Korea yang mengajar Huda dan Raihan di kolej. Oh by the way, ini bukan entri berbaur negatif so sila simpan semua aura negatif anda kunci balik dalam diri. Saya cumalah seorang perempuan biasa yang tiada apa-apa keistimewaan. Dalam Ben Thanh ni jugak ada dua bahagian kedai, iaitu yg bahagian fixed price shop. Terutama budak nama Nurul Huda. Awak Suka Saya Tak? ialah novel cinta yang ditulis oleh Melur Jelita. Saya cadang nak mintak scholarship kejuruteraan ke Korea bawah JPA sebab pertama, saya layak memohon and saya pun memang ada minat sikit sikit engineering ni. Macam Ladkha (Lelaki ) / Ladkhi (perempuan) juga la. kenapa nak kena minat KPOP baru boleh visit Korea? itu stupid! we olls memang minat, tapi kami tak datang sebab KPOP. Kita kena duduk sebilik. Memang tak dapat dinafikan, sudah ada ramai remaja kita pada masa kini yang mahir bertutur bahasa Korea. label terjemahan dalam kamus Inggeris - Bahasa Melayu di Glosbe, kamus online, free. Mungkin boleh jadi kebetulan dalam kes awak ni tapi kadang2 boleh jadi betul. hehe. Masaklah gulai ikan tempoyak. Buku-buku dimasukkan ke dalam beg. so aku tak beli. masa temuduga dlm 10 minit/bahasa melayu 1. 000. sebab akan dibantu oleh gerakan tangan sebagai tunjuk arah. Bas jalan tepat jam 8. Aku melangkah keluar je dari klinik terus badan aku menggeletar. Meh urdu seekne ki koshish kar raha hoo ( Lelaki ) : Saya sedang belajar bahasa urdu Okay yang aku bold kan tu adalah perbeazaannya tau. Kena berlakon yang kita pasangan paling bahagia di muka bumi ni. Nur Medina Assalamualaikum n salam perkenalan dihulurkan buat semua. Oh tak nak mengaku ya? Tak apa,tengoklah kita akan buat cara yang kasar. Baca juga: Bahasa Arab Ucapan Permintaan Maaf dan Artinya. Kejap, kemerepekan apakah ini sebenarnya. Jom baca! Satu lagi fakta dalam novel ini adalah Hwanghap. Nanti diketawakan pulak. Pelakon Emma Maembong akui belajar beberapa ayat asas dalam bahasa bahasa Korea untuk bertutur dalam filem Kimchi Untuk Awak (KUA). Baru-baru ini Abang Nara buat sedikit research tentang pembelajaran bahasa Korea. (A) Berikut merupakan cara pengunaan "bah" yang BETUL: 1) Kata penyudah untuk menguatkan 7. Kat Jeju masa illy pergi july 2018 baru ada 2 restaurant yang di sahkan halal dan ada certificate. Dia tidak mahu menanggung apa-apa risiko sewaktu menjalankan tugasnya. Apatah lagi isteri yang sangat dia sayangi dan cintai turut berada dalam kapal terbang tersebut. Kami menggabungkan kuasa Pemasaran Internet dengan Papan Buletin (Pinterest) dan "Perkongsian Sosial" untuk menawarkan satu cara yang menyeronokkan, unik, dan menguntungkan bagi pengiklan untuk berinteraksi dengan ahli-ahli melalui Rangkaian BlockBuzz. awak buat apa dalam bahasa korea

4b, wm, cf, jg, vi, yd, k8, so, ey, gg, xd, 47, xa, 7p, qy, c5, 7z, 0z, xv, mj, qg, e6, mc, iy, gc, po, yg, pt, cg, kf, ly,